Novosti iz područja socijalnog poduzetništva

13.01.2016

  • Oznake:  
A- A A+

sp3

Pokrenut je iPRESENT ̶ Installation Project for REsearch about Social ENTrepreneurship, trogodišnji istraživački projekt koji financira Hrvatska zaklada za znanost a provodi Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba.

Projekt za cilj ima istražiti kapacitete i potencijale socijalnog/društvenog poduzetništva kao ekološki odgovornog i socijalno osjetljivog poslovnog modela u Hrvatskoj

Voditelj projekta je dr. sc. Dražen Šimleša, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar sa suradnicima. 

U sklopu navedenog projekta objavljen je izvještaj o stanju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj 2015. koji povijesni pregled pojave i razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, analizira Strategiju razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine, kao temeljnog državnog dokumenta za ovo područje, te prezentira Bazu aktera društvenog poduzetništva i/ili tome bliskih pravnih subjekata.

"Mapiranje novih obzora - izvještaj o stanju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj 2015." prvi je u nizu od devet izvještaja, odnosno publikacija planiranih u sklopu projekta i možete ga preuzeti ovdje

Sljedeći najavljeni izvještaj je "Preko granica - društvena ekonomija u Europi", koji s prvim, čini teorijsko‑analitičku cjelinu koja teži razjasniti osnovne pojmove te uspostaviti znanstvenu bazu za budući metodološki razvoj projekta i istraživački rad. Prvi izvještaj ima ulogu ispuniti taj cilj analizom stanja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, a drugi pregledom razvoja društvene ekonomije te pripadajućih poduzetničkih ideja i koncepata u Europi kako na razini pojedinih država članica, tako i na razini Europske Unije.

Više informacija možete pronaći na Aktivnosti 17.1.

***

Internetska platforma „Društveno poduzetnički generator“ nudi sve potrebne informacije o društvenom poduzetništvu.

DP generator partnerski je projekt Saveza udruga Rojca iz Pule i Saveza udruga Molekula iz Rijeke s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za razvoj društvenog poduzetništva u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Projekt posebno akcentira važnost društvenog poduzetništva za održivi razvoj društveno-kulturnih centara, a svojim aktivnostima usmjeren je na osnaživanje organizacija civilnog društva kroz edukacije o društvenom poduzetništvu, Europskom socijalnom fondu i upravljanju projektnim ciklusom. Naglašava učenje iz primjera dobrih praksi te postavlja on-line sustav podrške za pokretanje društveno-poduzetničkih inicijativa (DP savjetnik). Paralelno, u svrhu boljeg informiranja javnosti i stvaranja pozitivnog okruženja, projekt promiče vrijednosti društvenog poduzetništva zagovaračkim metodama. Aktivnosti se provode u svrhu postizanja stabilnosti i održivog razvoja društveno-kulturnih centara.

« Aktivnosti hrvatskih članova u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO) Otvorena javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o obrazovanju odraslih »